Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zkraceni pracovni doby zalezi na vice faktorech. Ale v prvni rade na produktivite finncni situaci statu a podniku a na vyjednavani odboru. V Nemecku je sice uzakonena 40-ti hodinova tydeni pracovni doba, ale ve vetsine podniku vyjednaly odbory uz pred vice nez 20-ti lety 35-ti hodinovou tydeni pracovni dobu. S tim souviselo mensi zvyseni mezd a zaroven zvyseni produktivity. Ve Wolfsburgu u VW byla podle situace na trhu jeden cas i jestli se nemylim 28- hodinova pracovni doba. Tamni zamestnavatele sazi hlavne na jeji flexibilitu. V dobe kdy je hodne zakazek delsi, kdyz je jich mene kratsi.

0 0
možnosti

Myslím, že to spíše souviselo s odbytovou krizí - to jsme i my měli "kurzarbeit". A ano, v některých firmách v Česku se už také podařilo pracovní dobu zkrátit, většinou na 37,5 hodiny, ale to jsou dost kosmetické změny. Skutečná pracovní doba navíc často bývá vyšší kvůli "zákonným" přesčasům.

O té produktivitě to nedává moc smysl, neboť z hlediska toho, co je třeba lidem za 1 hodinu práce zaplatit, je Česko podstatně "produktivnější". Tudíž údajná nízká produktivita nemůže být překážkou zkracování pracovní doby, protože práce je relativně k hodnotě produkce u nás výrazně levnější. Naopak, nízké mzdy by znamenaly, že by pracovní doba mohla být zkrácena, aniž by se proporcionálně musely snižovat mzdy.

0 0
možnosti

H62o56n19z87a 73V14r28á98n33a

26. 6. 2017 17:04

Myšlenka pěkná a já bych zkrácený týden bral "všema deseti"... JENŽE robotizace ještě není na tak vysoké úrovni aby byla nahrazen živá síla ve všech fabrikách. A navíc ve většině (výrobních) továrnách je nepřetržitý provoz. Znamenalo by to tedy při zkrácení pracovního týdne nabrat další zaměstnance, ale kde je vzít? Zde v Ústeckém kraji je plno fabrik co by nabírali, ale ti co chtěj dělat práci mají a práceschopní co se práce štítí dělat nebudou. Takže se zkrácení pracovní doby jen tak nedočkám :-(

0 0
možnosti

To je věčná otázka příčiny a následku. Podle mě je to spíše tak, že se zvyšující se vzácností pracovní síly dochází k robotizaci a ta zpětně tlačí na kratší pracovní dobu. Z části jsou za tím také rostoucí mzdy. Jinými slovy nedostatek pracovní síly je vždy relativní a s pracovní dobou bezprostředně nesouvisí: můžete uzákonit pracovní dobu 7 dnů v týdnu, 12 hodin denně a stejně může nastat nedostatek pracovní síly.

Není to ale tak, že se pracovní doba přizpůsobuje ekonomice, ale ekonomika pracovní době. To s sebou samozřejmě může nést také to, že se sníží výrobní kapacita, anebo se část práce trvale automatizuje.

0 0
možnosti

Momentálně by to nemělo být tématem dne, koukněte na líne Francouze

0 0
možnosti

A kdy by to podle Vás mělo být tématem?

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 826x
Zajímá mě ekonomie a společnost. Především těmto dvěma oblastem bych se rád věnoval i ve svém blogu.

 

Seznam rubrik