Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pískot v divadle

Tento blog jsem původně napsal nedlouho po listopadových volbách v reakci na vypískání Trumpova viceprezidenta Mikea Pence obecenstvem v divadle na Brodwayi, nestačil jsem ho však publikovat. 

 

Vypjaté dění okolo inaugurace nového kontroverzního amerického prezidenta mi však, zdá se, poskytuje příležitost k nápravě…

Divadelní epizoda s pískotem na viceprezidenta Pence byla jen jednou z mnoha podobných událostí, které stále častěji lemují různé volby v liberálních demokraciích. Ukazují na sílící rozpolcenost a absenci elementární shody uvnitř společnosti. Tato shoda má hodně jmen, říkáme jí podle kontextu společenská smlouva, ústavnost nebo demokratický konsenzus. Tento konsenzus je konstitutivní podmínkou demokracie. Určuje základní modus vivendi dané společnosti, pravidla chování a dohadování se, co má a co nemá být tolerováno, jaké hodnoty mají být upřednostňovány a tak podobně. S trochou nadsázky by se dalo říct, že demokracie je založená na dohodě a priori stanovující, o čem a jak se smíme hádat.

Základní vlastností demokratického konsenzu by měla být nezávislost na volbách a střídání vlád a politických reprezentací – to vše by mělo probíhat na neměnném pozadí, které vytváří. Dobře fungující demokracie potom znamená, když přelétavá a nestabilní většina reprezentovaná dočasně volenými zástupci rozhoduje o pragmatických záležitostech všedního dne, zatímco stabilní většina hájí, či přinejmenším nezpochybňuje, demokratický konsensus, na jehož základě probíhá každodenní politický život.

Potíž dnes, stručně řečeno, spočívá v tom, že volby se stále častěji z banálního výběru dočasných správců země, stávají lítým bojem o vítězný světonázor, že v nich jde až příliš mnoho o samotný obsah demokratického konsenzu, místo aby byly „pouze“ prostředkem k střídání vlád v jeho rámci. Proto býváme stále častěji svědky, pro demokracii neobvyklých, „srdcervoucích“ scén z tábora poražených spolu s neochotou uznat výsledky voleb, vyvolanou zřejmě pocitem, že porážka je nezvratnou katastrofou rovnající se konci světa; naproti tomu vítězná strana často působí jako by si myslela, že její vítězství je navěky, nebo že snad fakt volebního vítězství propůjčuje nějaké božské posvěcení jejímu pohledu na svět. Ani jedno pochopitelně v demokracii není a nemůže být pravda.

Kam se však poděl demokratický konsensus, kterému se liberální demokracie tak dlouho těšily? Proč se najednou zdá, že je ve hře tak mnoho?

Nelze vyloučit, že žádný konsensus tohoto typu nikdy v široké veřejnosti neexistoval. Že šlo jen o hru „těch nahoře“, kterou většina obyvatelstva nikdy opravdu nepřijala za svou.

Pravděpodobnější však je, že rozvířená doba a řada událostí a hrozeb okolo nás nás znejišťují a nutí si znovu uvědomit a definovat jeho obsah. Například, mají být výdobytky a svobody naší společnosti  garantovány pouze jejím občanům, nebo komukoli, kdo se o ně přihlásí..? Nezašli politici a média příliš daleko, když se ve snaze chránit tento konsenzus uchýlili k určitému druhu cenzury označované stále pejorativněji znějícím souslovím politická korektnost? Možná, že místo demokratického konsenzu nakonec převládla jakási jeho zmrzačená a depolitizovaná mediální verze, proti které se nyní lidé začali bouřit.

Nakonec je potřeba položit si otázku, zda vůbec lze dosáhnout takového stabilního konsenzu uvnitř názorově stále různorodější společnosti, aniž by většina jejích členů pociťovala jako příkoří, že právě jejich hlas není dostatečně slyšen.  Určitě to nepůjde bez respektování demokratických ctností, schopnosti formulovat vlastní názor, ale i přijmout a respektovat názory druhých. Přinejmenším se musíme shodnout na tom, že demokracie není trofejí za vítězství ve volbách a že zisk volební většiny je sice nutnou podmínkou demokratické vlády, nikoli však postačující. Potom snad znovu budeme po volbách vídat více respektu k vítězům a velkorysosti k poraženým, jak by tomu v demokracii mělo být. 

Autor: Václav Šubrt | sobota 21.1.2017 19:39 | karma článku: 28,47 | přečteno: 2389x
  • Další články autora

Václav Šubrt

Jak se zbavit draka

Každý zná klasický pohádkový motiv o království ve spárech draka, které osvobodí až smělý nebojácný hrdina, obvykle princ, respektive budoucí princ, ale to je vedlejší.

29.8.2020 v 18:31 | Karma: 6,62 | Přečteno: 293x | Diskuse| Společnost

Václav Šubrt

Trable se svobodou

Leckdo řekne, že definovat svobodu je hračka. Tak třeba svoboda je, když mohu jít, kam chci, mluvit, jak mi zobák narost, a vůbec si dělat, co se mi zamane.

30.10.2017 v 17:13 | Karma: 6,17 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Václav Šubrt

„Nesnesitelná“ bezobsažnost voleb (zamyšlení nad blížícími se volbami)

Prvním pozoruhodným rysem nadcházejících voleb je množství stran a hnutí, které kandidují a které mají šanci na proniknutí do Sněmovny.

19.10.2017 v 20:22 | Karma: 6,15 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Václav Šubrt

Malá rešerše k tématu kratšího pracovního týdne

Tento blog navazuje na dva blogy z února a března zabývající se myšlenkou kratší pracovní doby. Účelem je odkázat čtenáře na některé články, politické proklamace a rozhovory, které se tématu dotýkají.

26.6.2017 v 15:47 | Karma: 9,51 | Přečteno: 273x | Diskuse| Společnost

Václav Šubrt

Hokej, cenzura a kajícník pod maskou

Podivná aféra se rozpoutala kolem německého hokejového brankáře Thomase Greisse. Jakýsi bdělý občan si povšiml, že Greiss na instagramu lajkoval příspěvky útočící na americkou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou.

14.5.2017 v 19:42 | Karma: 28,68 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 826x
Zajímá mě ekonomie a společnost. Především těmto dvěma oblastem bych se rád věnoval i ve svém blogu.

 

Seznam rubrik