Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezedný měšec centrálních bank a soumrak monetarismu

Už déle než 40 let se centrální banky po celém světě při svém jednání řídí doktrínou monetarismu, kterou v 70. letech do ekonomické praxe prosadil známý ekonom Milton Friedman.  

Tato doktrína se zakládá na přesvědčení, že ekonomickou aktivitu lze účinně ovlivňovat, - dle potřeby buď tlumit, nebo povzbuzovat -, pouhou regulací množství peněz v oběhu. Podle monetaristů tím lze cyklické krize nejen zažehnat, ale dokonce jim i předcházet. Princip je jednoduchý: jakmile ekonomická aktivita dosáhne nebezpečně vysoké intenzity, cenová hladina vzroste a ekonomika se začne takzvaně „přehřívat“, zasáhne centrální banka a ekonomiku „zchladí“ zúžením nabídky peněz a snížením peněžní zásoby, čili řečeno jejím žargonem, zpřísněním měnové politiky. V důsledku toho vzrostou úrokové sazby a sníží se růst cenové hladiny (inflace).    

Pokud ekonomika naopak skomírá a cenová hladina stagnuje, nebo dokonce klesá, centrální banka peněžní zásobu rozšíří, úroky klesnou a ekonomická aktivita spolu s inflací vzrostou na požadovanou (zdravou) úroveň.

Je to elegantní teorie a po několik desetiletí se navíc zdálo, že centrálním bankéřům celkem dobře slouží. První potíže se objevily v Japonsku zhruba před patnácti lety a dnes to vypadá, že je přejaly snad všechny vyspělé ekonomiky. Ne že by snad centrální banky nedokázaly řídit peněžní zásobu, a tím ovlivňovat vývoj úrokových sazeb podle svých přání, nicméně s ekonomickou aktivitou a zejména inflací to nic moc nedělá. Centrální bankéři se tak ocitají v roli řidiče automobilu, který dle návodu má v případě zpomalení sešlápnout plyn, aby se auto opět rozjelo, jenže zatím pouze naprázdno túrují motor ve vysokých otáčkách. Přestože se kýžený efekt nedostavuje, mechanicky šlapou na plynový pedál znovu a znovu.

A co horšího – nikdo přesně neví, zda a jaké vedlejší efekty toto počínání může mít, nebo už má. Vše nasvědčuje tomu, že ačkoli na ceny finálního zboží a služeb nemá bezprecedentně uvolněná měnová politika téměř žádný vliv (snad s výjimkou růstu cen nemovitostí), podílí se na růstu cen finančních aktiv, zejména akcií. Podíl P/E odrážející, jak si ceny akcií vedou vztaženo k ziskovosti firem, dosahuje historicky nevídaných výšin, což jinými slovy znamená, že ocenění mnoha titulů nemá oporu v očekávaných budoucích výnosech. Ti, kteří akcie kupují, tak místo aby sledovali dlouhodobou perspektivu dané firmy, raději se spoléhají na intervence centrálních bank a krátkodobý spekulativní zisk plynoucí z uměle vyvolaného růstu jejich cen.

Dalším viditelným a ne zrovna pozitivním důsledkem neomezeného růstu peněžní zásoby je nejspíš i růst příjmové nerovnosti, zejména mezi vlastníky kapitálu a námezdní pracovní silou. Stále víc se vyplácí podniky vlastnit (například právě formou akcií), než pro ně pracovat. Ve Spojených státech například v uplynulých čtyřech desetiletích stagnují reálné mzdy zaměstnanců. Ačkoli to má jistě více příčin, jednou z těch nejpravděpodobnějších je právě již zmíněný růst cen akcií spojený s vyšším tlakem na ziskovost.  Aby byl totiž uměle (měnovou politikou centrálních bank) vyhnaný růst akciových indexů ekonomicky alespoň trochu ospravedlnitelný, je třeba vyšších zisků, jejichž zvýšení však nelze krátkodobě dosáhnout jinak, než úsporami nákladů, a tedy v první řadě úsporami ve mzdách. A protože vývoj mezd a cen je úzce svázaný, lze si docela snadno představit, že vedlejším efektem měnové politiky zaměřené na popohnání inflace, může být - skrze výše popsaný mechanismus – pravý opak.

Dalším z pozoruhodných, i když nikterak překvapivých, důsledků, „politiky bezedného měšce“, je čím dál silnější tlak na záporné úrokové sazby. Začíná se mluvit o ekonomice záporných sazeb, jejíž zákonitosti stejně jako důsledky nedokážeme zatím ani domyslet.

Proč k tomu všemu dochází? Manévrují centrální bankéři bezhlavě světovou ekonomiku do nevyzpytatelných vod? Jak je možné, že lze donekonečna zvyšovat peněžní zásobu (lidově „tisknout“ peníze), aniž by kdokoli znal, nebo dokázal předvídat důsledky..?

Pro odpověď na tyto otázky se podle mě musíme vrátit na začátek k stručnému popisu monetarismu. Politiky centrálních bank z této teorie odvozené předpokládají, že přirozeným regulativem množství peněz v oběhu je pohyb cenové hladiny. V okamžiku, kdy inflace dosáhne určité předem vytyčené úrovně, nazývané někdy také jako inflační cíl, centrální banka automaticky zpřísní měnovou politiku, neboť se předpokládá, že jinak by inflace dál rostla a centrální banka by nesplnila svůj hlavní úkol – hlídat cenovou stabilitu – vyjádřený právě inflačním cílem. Kámen úrazu je v tom, že nikdo už neříká, co se má stát, když se tohoto inflačního cíle nedaří dosáhnout ani při trvale uvolněné měnové politice. To pochopitelně poskytuje centrálním bankéřům výborné alibi, aby peněžní zásobu neustále zvyšovali. Obrátit pomyslný bezedný měšec dnem vzhůru a nechat ho tak, je pro ně tou nejjednodušší možností, jak nezklamat očekávání investorů a zároveň nebýt tím, kdo si „lízne Černého Petra“ a pokusí se navzdory všem poučkám otočit dosavadní trend.  

Světová ekonomika se tak řídí doktrínou, která není šitá na míru ekonomice, jež je poptávkově i nabídkově vysoce nasycená. Konkurenční boj na straně nabídky a zákon klesajícího mezního užitku na straně poptávky spolu se stagnující populací a omezeným tempem technologických změn vedou k tomu, že ekonomika neroste. A je čím dál tím zjevnější, že pouhé zvyšování peněžní zásoby na tom nic nezmění. Možná by proto bylo lepší, než čelit nebezpečným důsledkům honby za ekonomickým růstem za každou cenu, smířit se s faktem nerostoucí ekonomiky, přijmout ho jako přirozený jev a další vývojovou fázi a zaměřit svou pozornost jiným, možná dosud opomíjeným, směrem.  

Autor: Václav Šubrt | pátek 30.9.2016 12:56 | karma článku: 22,86 | přečteno: 877x
  • Další články autora

Václav Šubrt

Jak se zbavit draka

Každý zná klasický pohádkový motiv o království ve spárech draka, které osvobodí až smělý nebojácný hrdina, obvykle princ, respektive budoucí princ, ale to je vedlejší.

29.8.2020 v 18:31 | Karma: 6,62 | Přečteno: 293x | Diskuse| Společnost

Václav Šubrt

Trable se svobodou

Leckdo řekne, že definovat svobodu je hračka. Tak třeba svoboda je, když mohu jít, kam chci, mluvit, jak mi zobák narost, a vůbec si dělat, co se mi zamane.

30.10.2017 v 17:13 | Karma: 6,17 | Přečteno: 285x | Diskuse| Společnost

Václav Šubrt

„Nesnesitelná“ bezobsažnost voleb (zamyšlení nad blížícími se volbami)

Prvním pozoruhodným rysem nadcházejících voleb je množství stran a hnutí, které kandidují a které mají šanci na proniknutí do Sněmovny.

19.10.2017 v 20:22 | Karma: 6,15 | Přečteno: 266x | Diskuse| Politika

Václav Šubrt

Malá rešerše k tématu kratšího pracovního týdne

Tento blog navazuje na dva blogy z února a března zabývající se myšlenkou kratší pracovní doby. Účelem je odkázat čtenáře na některé články, politické proklamace a rozhovory, které se tématu dotýkají.

26.6.2017 v 15:47 | Karma: 9,51 | Přečteno: 273x | Diskuse| Společnost

Václav Šubrt

Hokej, cenzura a kajícník pod maskou

Podivná aféra se rozpoutala kolem německého hokejového brankáře Thomase Greisse. Jakýsi bdělý občan si povšiml, že Greiss na instagramu lajkoval příspěvky útočící na americkou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou.

14.5.2017 v 19:42 | Karma: 28,68 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 826x
Zajímá mě ekonomie a společnost. Především těmto dvěma oblastem bych se rád věnoval i ve svém blogu.

 

Seznam rubrik